anadoluverumelimedya.com

Hükümetin eylem planında yer alan ve 2013’te tepkilere neden olan Şeker Kanunu Tasarısı yeniden Meclis gündeminde

Yusuf YAVUZ: Avrupalıdan iki kat fazla hasta olacağız!

Reklam alanı

Hükümetin eylem planında yer alan ve 2013’te tepkilere neden olan Şeker Kanunu Tasarısı yeniden Meclis gündeminde…

Yüzbinlerce pancar üreticisinin yanısıra toplum sağlığını da yakından ilgilendiren ‘Şeker Kanunu Tasarısı’ yeniden Meclis gündemine geliyor. 2013 yılında Meclise sunulan ancak gelen tepkiler üzerine geri çekilen tasarı, GDO’lu ürünlerden elde edilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını yüzde 50 oranında artırırken, şeker pancarının Pazar payını ise daraltıyor. Türk tarımının önemli bir kesimini oluşturan pancar üreticileri endişeli. Ancak Mart ayında Meclis’e sunulması beklenen tasarıya karşı yeni dönemde örgütlü bir itiraz gösterilmiş değil. Tasarının, Mayıs ayında Türkiye’de yapılması planlanan Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) toplantısı öncesinde Meclise sunulacak olması dikkat çekiyor.

2013’TE TEPKİLER ÜZERİNE GERİ ÇEKİLEN TASARI MECLİSE GELİYOR.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2013 yılında Meclis’e gönderilen Şeker Kanunu Tasarısı, o dönemde gösterilen tepkiler yüzünden yasalaşamadı. 64. Hükümetin eylem planına koyduğu tasarı, üzerinde hiç bir değişiklik yapılmadan önümüzdeki günlerde yeniden Meclis’e sunulacak. Şeker piyasasını sil baştan düzenleyecek olan tasarı, özellikle Türk tarımı için yaşamsal önemde olan pancar üretimi için ölüm fermanı olarak niteleniyor. Tasarıyla GDO içeren ürünlerden elde edilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkartılırken, şeker pancarının Pazar payının düşürülmesiyle pancar üreticileri binlerce pancar üreticisi üretimden kopacak.

NBŞ ÜRÜNLERE YÜZDE 50 KOTA ARTIŞI, PANCARA ÖLÜM FERMANI
Sektörü AB normlarına uydurmak iddiasıyla hazırlanan tasarıda, AB ülkelerinde uygulanan kotalara uyulmaması eleştiri konusu oldu. Buna göre AB ülkelerinde NBŞ muadili olan izoglikozun ortalaması yüzde 5,9 seviyesinde bulunuyor. Ancak Meclise sunulan tasarıda bu oran yüzde 15’e çıkarılıyor. Böylece yeni düzenlemerle Türk halkının tüketeceği şeker içerikli ürünlerde Avrupalılara göre iki kat daha fazla izoglikoz kullanılabilecek. Mevcut kanunda pancar ve NBŞ tanımları ayrı ayrı kullanılırken, Meclise gönderilmesi beklenen tasarıda, kamuoyunda sağlık üzerindeki etkileri yüzünden olumsuz olarak algılanan NBŞ için ‘Diğer Şekerler’ tanımına yer verilmesi dikkati çekiyor.

TASARIDAN HAYVANCILIK VE ET ÜRETİMİ DE DARBE ALACAK
Pancar üretimindeki azalma durumunda bu eksikliğin giderilmesi için Bakanlar Kurulu’na NBŞ’nin artırılması için geniş yetkiler veren tasarının belirlediği kotaların iptali için yargı yolu da kapatılıyor. Tasarının pancar üretiminin yanısıra küspe üretiminden dolayı hayvancılık ve et üretimi de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

www.facebook.com/BanuAVAR/posts/1173542882655723:0

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.