anadoluverumelimedya.com

AKP Hayvancılığı bitirmeye niyetli!

İthal et kararına hayvancılıkla ilgili kuruluşlardan tepkiler devam ediyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ithalatın hayvancılığı bitireceğini ifade etti.

Reklam alanı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş “Bizim  Birliği’nden ithal etmemiz gereken, AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. O konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek için, tüketicilerin zararını önleyebilmek için o konuyla ilgili ithal iznine vereceğiz.” dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın bu açıklaması hayvancılık sektörüne bomba gibi düştü.

Daha önce de et fiyatlarının düşürülmesi için ithalat formülüne başvurulmuş ancak başarı sağlanamamıştı.

Tekrar aynı yöntemin uygulanacak olması sektörde endişeye sebep oldu.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ithalatın serbest bırakılması hayvancılığımızın sonunu getirir” dedi.

“İTHALAT HAYVANCILIĞI BİTİRECEK”

Yazılı açıklamasında, et fiyatlarının yükselmesine yem fiyatı ve diğer girdi maliyetlerindeki artışın neden olduğunu belirten Yetkin, “Hayvancılığa verilen destek, maalesef dünya pazarlarına hakim olan ülkelerde verilen desteğin yanında çok düşük kalmaktadır. Yüksek maliyetle yapılan üretim fiyatları yukarı çekmekte, dış pazarlarda yüksek sübvansiyonlu et ve hayvan üreticileriyle rekabeti imkansız hale getirmektedir.”değerlendirmesinde bulundu.

YETKİN’DEN SERT TEPKİ

Yüksek fiyatları aşağıya çekmek için, hayvancılığa ayrılan desteğin artırılması, yem fiyatlarının ise ucuzlatması gerektiğini vurgulayan Yetkin’in basın açıklaması şöyle devam etti: “Yem fiyatlarının düşürülmesi için yemlik bitkilerin üretiminin artırılması ve gerekirse hayvan yemine sübvansiyon uygulanması gerekiyor. Et fiyatlarını artıran bir diğer etken de üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki uçurum ve spekülasyondur. Bu iki olgunun da beslendiği nokta piyasayı düzenleyici güçlü bir kurumun bulunmaması ve üretim eksikliğidir. Yapılması gereken yeniden kombinalar açarak görevini yapmaya çalışan Et ve Süt Kurumu’nun güçlendirilmesidir. İthalat kapılarını açmanın beklenen sonucu vermediği, aksine eldeki kaynakları da yok ederek ülkeyi sürekli et ithalatına mecbur bıraktığı kanıtlanmış bir gerçektir. Biz bu yola gidilmeyeceğini umut ediyoruz. İthalatın serbest bırakılması hayvancılığımızın sonunu getirir.”

MELTEM HABER

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.